En gammal...
Här är Millen 1 dag gammal när syskonen kommer till
sjukhuset och hälsar på

Blommorna från i lördags...

Ja må han leva...
...uti hundrade år. I helgen fyllde maken år och kolla vad vi
smaskade på till vin och öl
Detta är tilltuggsbuffé för ca 24 personer där jag kombinerat halvfabrikat
med hemskapat för att det skulle bli så lite tid i köket som möjligt.
Stort tack till bästa vännens insats med alla förberedelser dagen innan.
Det var kul med en liten förfest eller hur?
Krustader med baconost
2 pkt små krustader
1 stor tub baconost
Salladsblad
Morot och tomat till dekoration
Lägg salladsblad i botten för att krustaderna inte ska mjukna så fort
Kläm i ca halva krustaden med ost för att det ska räcka till alla
Rostade brödtärningar med ost och vitlök
1 kg jättestor fralla utan kanter
200 gr riven ost
1-2 rivna vitlöksklyftor
Salt, peppar och olivolja
Dela varje skiva i 16 bitar ca 1,5-2 cm i fyrkant.
Lägg upp på 2 plåtar med plåtpapper annars ligger de för tätt.
Ringla över olja och kryddor
Fördela ost och vitlök över
Grädda i 225 grader tills osten smält och allt fått färg rör om 1 gång
Yufkarullar med chevrécreme med aprikoser
1 pkt yufka ca 25-30 st trekanter (Yufkan är tåligare än filodeg)
Att pensla med
Ca 50 gr smält smör
2 äggulor
Skätt mjölk
Ostkräm
400 gr chevré
200 g philadelfia
15 hackade aprikoser
Rör ihop ostsmeten med aprikoser
Pensla yufka arken på båda sidorna med smörröran innan du fyller dem
Fyll rullarna med ca 2 msk oströra
(jag spritsade en ca 1 cm tjock och 1 dm lång sträng på varje yufkablad)
Grädda i 225 grader tills de blir gyllene ca 15-20 min.
Jag gjorde mina rullar dagen innan och delade dem på 3 och penslade
dem innan de gräddades i ugnen. Här serverat med Sweet chili.
Glöggmarinerad ost
200 gr herrgårdsost eller hushållsost
5 aprikoser
0,5 dl olja
0,5 glögg
0,5 msk rosépeppar
Skär ost i tärningar
Hacka aprikoserna i småbitar
Blanda allt i en skål och låt stå 3-5 timmar innan servering
Miniköttbullar
2 påsar Polpettinisar med soltorkade tomater
Kycklingspett
1 förpackning med 18 kycklingspett med soyakryddning
Värms i ugnen. Jag tog av dem från spetten för att de skulle räcka längre
Kallskuret, ölkorv, parmaskinka och salami med Philadelfiaost
Här har jag använt:
1 mild ölkorv ca 3 cm i diameter och 2.5 dm lång
Som jag skurit väldigt tunt.
300 gr parmaskinka, var bit delad på 2
200 gr chilisalami i stora skivor som jag fyllt med lite
Philadelfia och vikt ihop på 2 ggr
Snittar med citroncreme och rom
11-12 skivor rostad storfranska delad på 4
Citroncreme
2 dl creme fraiche
1 citron, skal och saft
1-2 msk honung eller sirap för balans mellan surt och sött
Salt och peppar
1 burk ishavsrom
1 burk röd stenbitsrom
Dillkvistar
Vispa creme fraichen hårt, ej smör
Tillsätt skal och saft från citronen och krydda
Spritsa ut cremen på bröden.
Blanda de 2 romsorterna och spritsa även dessa på snittarna
Dekorera med dillkvist.
Marinerade räkor
1 stor burk avrunna lyxräkor i lag
1 lime, skal och saft
1 liten riven vitlöksklyfta
2 cm riven ingefära
2 msk sweet chili
Ev. 0,5-1 msk honung
Blanda i räkor 4 timmar innan servering
Tunnbrödskorg med hummerröra
4 tunnbröd delade i 6 delar vardera (24 st)
2 humrar
Limesmörsås
2 dl socker
2 dl vitt vin
1 citron
1 lime
Smör
Salt
Ca 1 dl creme fraiche
Värm de små brödbitarna en i taget i 15 sek
tryck ner dem i små supglas för att få korgform på dem.
Gör detta helst dagen innan så att de hinner torka ordentligt
Ta köttet ur de 2 humrarna och finhacka
Koka karamell på sockret tills det blir gyllene
Tillsätt vinet. Låt stå bredvid spisen tills karamellen lösts upp.
Reducera vätskan till hälften
Tillsätt skal och saft från lime och citron, sila av detta efter 1 minut.
Montera i lika mycket smör som det finns reducering
och låt stå för att kallna helt
Blanda den svala reduceringen med hårt vispad creme fraiche.
Blanda hummern med creme fraiche- och limesåsen genom att tillsätta
såsen i den finhackade hummern så att det inte blir för mycket sås.
Fyll korgarna strax innan servering så att de inte blöts upp
Till kaffet blev det tema choklad där följande serverades:
Chokladpudding serverat i små supglas
Dammsugare
Kokosrullar
Chokladask
Här kommer en bild på födelsedagstårtan som serverades till
fikat tidigare på dagen...
Tårtan har en fyllning av hemkokt plommonkompott och marsankräm
Här skulle den precis slås in för övernattning när jag kom på att jag skulle
fota, därav alla tandpetare.
Till varje jul...
för att pappa ska kunna glutta lite på sin son när han jobbar sena kvällar.
Det blev återigen en dagisbild som fick pryda första sidan.
Jag gillar de mjuka färgerna och den gulliga minen på sonen...
I 2010 års kalender sitter denna bild...

I 2009 års kalender sitter denna bild...

2008 vart det ingen bild...
2007...

2006...

Ett års present...
jag ville inte riskera att bli sjuk nu när vi precis varit lediga
över julen. Jag brukar inte bry mig i vanliga fall, snuvig är ju
alla titt som tätt men kände att det här var ett undantag.
Förpackningen jag lagt presenten i är en plastask det varit
Prima blommor i. Storleken passade perfekt till presenten inuti.
Istället för både present och kort blev det detta altrade alternativ.
Knatten ska dessutom få ett till paket som han själv kan riva och
slita av pappret på.

Mina top 10...
Skulle ju trott det varit tvärt om då jag inte haft jobb på flera månader.
Men men här kommer de i alla fall...blandat LO, altrat och kort...










Gott nytt år...
dukning och tilltugg. Efter lte mousserande vart det en liten förrätt med
hummer och limesmörsås och en gratinerad hummer som det inte
blev någon bild på. Till huvudrätt var det oxfilé med klyftpotatis
och messmörssås, min tallrik blev helt dränkt i såsen. Men jag gillar ju sås...
Framåt kvällen vart det dessert och sen fyrverkerier.


