Nu har jag satt äppelvin....

...mamma hade ett jättegammalt recept från
sin moster som hon tyckte jag skulle prova.

10 l vatten
4 kg äpplen
6 kg socker
2 kg grötris
150 g  jäst
8 potatisar
3 klasar rönnbär

Vi gjorde så att vi kärnade ur äpplen och skar dessa i klyftor
I ett stort jäskärl öste vi ner grötriset, de klyftade äpplena och den
delade potatisen. Överst hällde vi på socker och sen varmt och
kallt vatten om vartannat så att allt blev fingervarmt
Jästen löste vi upp i en liten del av sockret och den "soppan"
blandade vi ner allra sist.

Nu står jäskärlet varmt och gosigt i tvättstugan och kommer så göra i ca 1-2 månader. Allt ska sedan tappas över till ett annat kärl och fortsätta jäsa, för att såsmåningom hamna i flaskor. Troligtvis blir det godast till sommaren...hmm...och kanske runt 25 % tack vare ris och potatis.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback